SJAAK JASPERSE - STAALMAN
 

Sjaak Jasperse is staalman zoals hij zichzelf benoemt en heeft zich als medailleur bekwaamd in kleine gelaste penningen. Waarom hij zichzelf staalman noemt kunt u begrijpen door de tekst te lezen en foto's te bekijken op deze site. Jasperse signeert zijn werk met C.I.J. Lees hieronder verder.

 

 Sjaak Jasperse in de smederij.

 

Smederij Sint Annaland.

 

Als meester-lasser was hij jarenlang in het onderwijs werkzaam. Daarnaast maakte hij penningen. Zijn werk is geselecteerd voor de internationale FIDEM tentoonstelling in Gent die van 9 t/m 12 september 2016 gehouden wordt. Daarbij hielp hij de organisator Paul Huybrechts met het lassen van een penningbeeld.

 

(foto Mo)
 

Op de FIDEM tentoonstelling in Gent worden twee van zijn penningen getoond. Het penningobject Tuimelaart is strak afgewerkt in koper en zink. Het kan op verschillende wijzen neergelegd worden, waardoor er steeds een andere lichtval en perspectief ontstaat. Globe is een bol van Malachiet, geplaatst in een koperen houder, waardoor de suggestie wordt gewekt van een wereldbol.Tuimelaar, lxhxb, 115 x 85 x 47 mm,
Cu-Zn koper en zink


Rechts:
Globe, 83 x 66 x 1,5.
Malachiet bol
66 mm
geklonken koperen houder 83x66x1,5 mm

 
 


Vitrine in Gent

 

Staalfascinatie Cornelis Izak (Sjaak) Jasperse is geboren in St. Maartensdijk op 23 september 1953. De eerste keer dat hij als vijftienjarige met staal in aanraking kwam was bij de Geelgieterij in Bergen op Zoom. Deze kleine afdeling maakte destijds deel uit van Stork‚'s IJzergieterij en Machinefabriek HOLLAND. De smelttemperaturen en de aanloopkleuren maakten grote en blijvende indruk op hem en toentertijd is de belangstelling voor staal ontstaan. Zoals een ander munten of postzegels verzamelt, zocht hij als jongen naar achterblijvende gietspetters, zowel in het gietijzer als in de messing, die de mooiste vormen en kleuren hadden. Dat moest snel gebeuren want de gietpan moest leeggegoten worden. Jongere werknemers werden bij de Geelgieterij opgeleid in een breed gebied, dat allemaal met staal te maken had en zo kwam de leerling terecht bij de lastechniek. Later volgde hij als 21-jarige avondonderwijs voor metaalleraar, en weer later dagonderwijs om zijn studie af te ronden. Na zijn opleiding kwam hij terecht in Brugge (BelgiŽ) bij een bekende leermeester, meester-smid Jef Decraene. Deze schonk hem meer inzicht in deze materie. Kunstsmid is in BelgiŽę een erkende kunstuiting, waarbinnen de meesters met het materiaal staal de mooiste vormen creŽren. Jasperse noemt zichzelf ťťn uit de leerschool van Decraene. Na deze opleiding tot kunstsmid volgde de oppervlaktebehandeling van metalen, uiteraard weer gedoceerd door Decraene, de vermaarde kunstenaar uit Avelgem (BelgiŽ).

Naast het lesgeven heeft het plastisch vervormen van metalen hem altijd gefascineerd. Nu er wat minder lesuren zijn, wordt er meer tijd besteed aan zijn hobby, penningobjecten maken. Middels dit blad is hij op de hoogte van penningkunst door het lezen van alle artikelen, een van de redenen om zelf ook eens iets te creŽren. Foto's and penningobjecten van Jasperse zijn opgenomen in Zeeuwse bibliotheek / Beeldbank en vele particuliere collecties in Nederland en buitenland. Tevens creaties in bezit van Museum Beelden aan Zee, het Teylers Museum Haarlem, Watersnoodmuseum en Het British Museum te Londen.

Wilt u het hele verhaal lezen met meer achtergrondinformatie geschreven door Arnold Nieuwendam,

klik dan op: 

 
 

Jasperse aan het werk in de smederij van Sint-Annaland.


 


 

 


 

 

 

 
Top
 
 < Index   I   JASPERSE   I   PENNINGEN   I   FOTO'S   I   SIERADEN   I   Links   I   >